Професионално печене на кафе

Преди да бъде изпечено, кафето е с различни нюанси от светло кафяво до смарагдово зелено . Зърната винаги се складират в своя суров вид, т.е. зелено кафе. Когато кафето е изпечено, вкусовите му качества започват да се влошават за дни, а при мляното кафе и по-бързо, докато при правилно съхранение, зеленото кафе може да остане годно с години.
Оборудването, използвано за печене на кафе зависи от амбициите на този, който го пече. Повечето големи промишлени пекарни представляват огромен винт, въртящ се в барабан. Винтът прекарва кафето надолу по барабана. Докато достигне края му, кафето е изпечено и е готово да бъде охладено с вода или въздух. Температурата се контролира автоматично, като машината за печене съдържа и оборудване, което измерва температурата на въздуха и тази вътре в сместа от кафени зърна, за да следи степента на изпичане. Този вид машини за печене се наричат продължителни и не са подходящи за специално печене на кафе, тъй като са твърде скъпи, пекат много кафе наведнъж и не могат да бъдат лесно спирани, за да се заредят с нови и различни видове кафе.
Обикновено пекарят на специални кафета използва партидна пекарна, което означава всяка машина, която пече по една партида кафе, вместо едно и също кафе през целия ден. Най-разпространеният дизайн на партидната пекарна се състои от въртящ се барабан над източника на топлина, най-често газов пламък. Работещ като сушилня за дрехи, въртящият се барабан, центрофугира зърната, осигурявайки им равномерно изпичане, докато загретият въздух се движи из него. Барабанните пекарни могат да бъдат големи 2 метра в диаметър или малки колкото кошче за боклук.
Във всички случаи, целта на технологията е да предостави на оператора максимален контрол над процеса и да предпази зърната от това да се докосват до горещия метал за повече от секунда, което ,може да причини препичане или неравномерно изпичане.
Всички различни видове начини за печене на кафе могат да доведат до желания резултат при отделяне на необходимото внимание и постигане на достатъчно знания.

VENDITALIA, 4-7 Май, 2016

Уважаеми Парньори,
Кафина 13 има удоволствието да Ви покани да посетите фирмения ни щанд на международното вендинг изложение – VENDITALIA, което ще се проведе от 4 до 7 Май, в панаир Fieramilanocity Милано, Италия. Ще ни намерите на ет. 2, щанд А12.

Заповядайте да изпием заедно чаша ароматно кафе!

Очакваме ви!

Кафето се отглежда в повече от 70 страни по света

Кафето се отглежда в повече от 70 страни по света, като най-големите страни производителки са : Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия, Индонезия и Мексико. От близо 150 години, класацията води Бразилия, годишно страната произвежда средно 30 млн. чувала, което е една трета от световното производство. В Бразилия се отглежда висококачественият сорт кафе – арабика, известен със силния си аромат (съдържа около 90 ароматни вещества), кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин.Втората най-голяма производителка на кафе – Виетнам, произвежда другият сорт кафе – робуста. Робустата има наситен горчив вкус, слаб аромат (съдържа само 4 ароматни вещества) и по-високо съдържание на кофеин. Различното съотношение между тези два сорта създава цялата палитра от вкусове и аромати на кафето.

Смята се, че историята на кафето тръгва от Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част на Европа и към Америка.

Плодовете на кафето започват да се събират ръчно или с машини, когато станат червени, като жътвата се извършва обикновено един път годишно. Съществуват различни видове обработка на кафе зърната: мокра, суха и полу-суха. С мократа обработка плодът покриващ кафе зърната е премахнат преди тяхното сушене, докато при сухата обработка или т.нар. натурална обработка, целият плод се оставя за сушене на слънце. Хибридният метод полу-суха обработка се използва в Бразилия и Индонезия и се твърди, че намалява киселинността на зърната.След обработката следва процес на мелене, в който се премахват и последните останки от плод по кафените зърна. Меленето е последвано от чистене и сортиране. При някои определени сортове зеленото кафе се оставя да отлежи, като се смята, че това подобрява вкусовите му качества.
След това следва печенето на кафето, което е цяла наука. Кафето се пече в пещи с капацитет от няколко килограма до няколко тона. Зелените зърна се изсипват в барабан, който е предварително затоплен до определена температура, която не е константна, а зависи от фактори, в които пекарят трябва внимателно да следи. Процесът на печене от самото начало до края трае от 10 до 18 минути. Зеленото кафе губи между 12 и 25 % от теглото си, в зависимост от сорта и от нивото на изпичане.

Съществуват няколко нива на изпичане:
Кафе с цвят на канела (Cinnamon Roast) при 196 °C
Светло изпичане (Light Roast) при 205 °C
Американско изпичане (American Roast) при 210 °C
City Roast при 219 °C
Full City Roast 225 °C
Виена (Vienna Roast) при 230 °C
Френско изпичане (French Roast) при 240 °C
Италианско изпичане (Italian Roast) при 245 °C

Като съответно най-светлото изпичане е това с цвят на канела, а най-тъмното италианското изпичане. По-светлите кафета изразяват повече своите т.нар. местни особености – вкусовете, образувани от неговия сорт, обработване, надморската височина, почва и климатичните условия на района, в които е отглеждано. При по-тъмно изпечените кафета, местните им вкусове се заменят с тези създадени при процеса на изпичане. Колкото по-тъмно е кафето, толкова по-трудно се различава неговият местен вкус.

Как климатичните промени изправят света пред недостиг на кафе

Светът се нуждае от още една Бразилия, ако иска да продължи да пие кафе, предупреждава Bloomberg. Нарастващото потребление, особено в нововъзникналите пазари, означава, че глобалното производство ще трябва да се увеличи с 40-50 милиона чувала през идното десетилетие. Това е повече от цялата реколта в Бразилия, която е най-големият производител и износител на кафе в света.

Заплахата от глобалното затопляне, както и ниските цени разубеждават земеделците да увеличат обемите. Това е потенциалният проблем, които производители, представители на властите и индустрията обсъждаха на Световния форум за кафето, който се проведе през октомври в Милано.

Светът е изправен пред дефицит в производството на кафе в размер от 3,5 милиона чувала през сезона 2015-2016 г. За това предупредиха още през август от швейцарското Volcafe.

Предната година имаше глобален недостиг от 6,4 милиона чувала. Последната реколта в Бразилия пострада от тежката суша през 2014 г., която доведе повишение от около 50% на фючърсите на сорта арабика в Ню Йорк. От началото на 2015 г. Цените паднаха с 27% с поевтиняването на бразилската валута спрямо долара, което пък направи износа от южноамериканската държава по-привлекателен.

Глобалното потребление на кафе ще се увеличи с една трета до 200 милиона чувала до 2030 г., прогнозира Михаел Нойман, председател на борда на фондация Hanns R. Neumann, свързана с германската компания Neumann Kaffee Gruppe, базирана в Хамбург.

„Тази година производството възлиза на 144 милиона чувала и може да се увеличи, за да се постигне баланс на пазара през 2030 г., стига по-малките земеделци да успеят да увеличат обемите дотогава“, каза Нойман по време на форума в Милано.

Глобалното затопляне застрашава около четвърт от производството на Бразилия, а земеделците в Никарагуа, Ел Салвадор и Мексико са изправени пред потенциални загуби, ако не са адаптират към новите условия, посочи проучване на Международния център за тропическо земеделие, публикувано през май. Районите на производство вероятно ще трябва да се преместят от Централна Америка към Азиатско-Тихоокеанския регион и Източна Африка, където културата може да се отглежда на по-високи места.

Сортът арабика, който се използва от редица търговци, е най-силно застрашен от растящите температури. Най-големият производител на арабика е Бразилия, а на робуста – Виетнам.

„Земеделците са готови на промени, за да се приспособят към високите температури“, казва Жан-Марк Дювозин, главен изпълнителен директор на Nespresso, собственост на Nestle SA.Компанията използва кафе от Южна Америка, Азия и Африка. „Често посещавам фермите и все повече от тях се намират високо в планината. Затоплянето има негативно влияние“, допълва Дювозин.

Източник: investor.bg

Енергийна ефективност

„КАФИНА 13” ООД, в качеството си на бенефициент по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO003-2.3.02-0342-С0001, по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, процедура BG161PO003-2.3.02 „Енергийна ефективност и зелена икономика”, е в изпълнение на проект:

„Подобряване конкурентоспособността на „Кафина 13” ООД чрез повишаване енергийната ефективност и въвеждане на енергоспестяващи технологии”

Общата цел на проекта е насочена към подобряване конкурентоспособността, повишаване енергийната ефективност и разширяване пазарните позиции на „Кафина 13” ООД, чрез инвестиция в енергоспестяващи технологии и енергоефективно обновяване на търговската база.

Специфични цели на проекта:

• Възстановяване експлоатационната годност на сградата, предназначена за осъществяване търговската дейност на Кафина 13;
• Намаляване на разходите за енергия на предприятието;
• Подмяна на горивната база на съществуващата отоплителна инсталация в сградата – преминаване от дизелово гориво (нафта) за отопление към природен газ;
• Подмяна на съществуващото с енергоефективно осветление;
• Намаляване на топлинните загуби през конструкциите на сградата;
• Ефективно използване на енергийните източници и намаляване на вредното въздействие върху околната среда в резултат на енергийна консумация;
• Фундаментална промяна на технологичните процеси, свързани с осъществяването на търговската дейност на предприятието (складиране, транспорт и миксиране на продукцията), чрез замяна на ръчния труд с автоматизиран;
• Намаляване на бракуваната продукция;
• Повишаване качеството на продукцията и увеличаване на продажбите.
Реализацията на проекта ще доведе до енергоефективното обновяване на сграда,  с която Кафина 13 ООД разполага, както и повишаване енергийната ефективност на процесите, свързани със складиране, транспорт, миксиране и пакетиране на продукцията, разширяване продуктовия асортимент, увеличаване обема на продажби, повишаване конкурентоспособността на компанията.

Световният износ на кафе е намалял с 4%

Според официални данни на Международната Кафе Организация http://www.ico.org/ Световният износ на кафе възлиза на 8.77 милиона торби през Април  2012, в сравнение с отчетените 9.93 милиона през Април 2011. Износът през първите 7 месеца на годината / Октомври 2011 – Април 2012/ е намалял с  4% до 60.3 милиона торби в сравнение със същия период на миналата година/ 62.83 милиона торби/. През последните 12 месеца до Април 2012 износът на Арабика възлиза на 64.03 милиона торби, сравнен с 67.83 милиона торби миналата година.Точно обратната тенденция има при Робустите, където износът е посочен като 37.96  милиона торби в сравнение с  35.52 милиона торби за миналата година.

Добре дошли в нашия обновен сайт

Уважаеми клиенти и партньори.След известно „отсъствие“ обновеният интернет сайт на Кафина е активен. Надяваме се публикуваната информация да е полезна за вас. Ще се радваме скоро да ви предложим и нашите активни промоции.

От екипа на Кафина

Ползите от кафето

Ура! Едно от малките удоволствия на живота получи опрощение. След дългогодишни анализи, посветени на въздействието на кафето върху здравето на човека и различни опасения дали то не увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания, голямо американско изследване установи точно обратното.

Хората, които пият кафе, независимо дали със или без кофеин, живеят по-дълго, съобщиха световните информационни агенции.

Американското изследване е обхванало 400 хиляди души и е най-голямото на тази тема. Резултатите са успокоителни за всички почитатели на кафето, които досега са го смятали за свой „малък грях“, защото са си мислили, че е вредно.

„Резултатите ни показват, че няма такова нещо – каза ръководителят на изследването Нийл Фридман от Националния раков институт. – Всъщност кафето е дори полезно“.

Никой не знае точната причина. Кафето съдържа хиляди неща, които въздействат върху здравето – от полезни антиоксиданти до малки количества канцерогенни вещества. Най-характерната му съставка – кофеинът, обаче няма роля за резултатите в това изследване.

14 години е отнело на учените от американския Националния здравен институт да установят, че мъжете, пиещи от две до шест чаши кафе дневно, са били с 10 % по-малко застрашени от смърт. Процентът достига до 15 при жените.

Сравнението е с хора, които избягват ароматната напитка. Ефект има и от една чаша кафе на ден. Тя намалява риска от смърт с 6 процента при мъжете и с пет -при жените.

Най-голяма е ползата при жените и мъжете, които пият четири-пет чаши кафе на ден. Така смъртността е по-ниска съответно с 16 и 12 процента.

Учените предупреждават, че установеното от тях не означава точно, че кафето удължава живота, а че пиенето на кафе и продължителността на живота изглеждат свързани. Никой не се ангажира да каже колко години към живота може да ни добави кафето. Изводът е, че вероятността да умрат от сърдечносъдови, дихателни, инфекциозни болести, удар, диабет, наранявания и инциденти, е по-малка за почитателите на кафето. Ефект за смъртността от рак обаче не е установен.

Учените са взели предвид и факта, че хората с влошено здраве често се въздържат от кафе. Освен това сегашното изследване е изключило хората с рак и сърдечносъдови заболявания.

Учените дават следните съвети на любителите на кафето:

– Да внимават със захарта и сметаната. Допълнителните калории и мазнините могат да премахнат всички ползи от кафето.

– Да предпочитат филтрираното кафе пред вареното. Филтъра премахва съставките, които покачват лошия холестерол.