Професионално печене на кафе

Преди да бъде изпечено, кафето е с различни нюанси от светло кафяво до смарагдово зелено . Зърната винаги се складират в своя суров вид, т.е. зелено кафе. Когато кафето е изпечено, вкусовите му качества започват да се влошават за дни, а при мляното кафе и по-бързо, докато при правилно съхранение, зеленото кафе може да остане годно с години.
Оборудването, използвано за печене на кафе зависи от амбициите на този, който го пече. Повечето големи промишлени пекарни представляват огромен винт, въртящ се в барабан. Винтът прекарва кафето надолу по барабана. Докато достигне края му, кафето е изпечено и е готово да бъде охладено с вода или въздух. Температурата се контролира автоматично, като машината за печене съдържа и оборудване, което измерва температурата на въздуха и тази вътре в сместа от кафени зърна, за да следи степента на изпичане. Този вид машини за печене се наричат продължителни и не са подходящи за специално печене на кафе, тъй като са твърде скъпи, пекат много кафе наведнъж и не могат да бъдат лесно спирани, за да се заредят с нови и различни видове кафе.
Обикновено пекарят на специални кафета използва партидна пекарна, което означава всяка машина, която пече по една партида кафе, вместо едно и също кафе през целия ден. Най-разпространеният дизайн на партидната пекарна се състои от въртящ се барабан над източника на топлина, най-често газов пламък. Работещ като сушилня за дрехи, въртящият се барабан, центрофугира зърната, осигурявайки им равномерно изпичане, докато загретият въздух се движи из него. Барабанните пекарни могат да бъдат големи 2 метра в диаметър или малки колкото кошче за боклук.
Във всички случаи, целта на технологията е да предостави на оператора максимален контрол над процеса и да предпази зърната от това да се докосват до горещия метал за повече от секунда, което ,може да причини препичане или неравномерно изпичане.
Всички различни видове начини за печене на кафе могат да доведат до желания резултат при отделяне на необходимото внимание и постигане на достатъчно знания.