Как климатичните промени изправят света пред недостиг на кафе

Светът се нуждае от още една Бразилия, ако иска да продължи да пие кафе, предупреждава Bloomberg. Нарастващото потребление, особено в нововъзникналите пазари, означава, че глобалното производство ще трябва да се увеличи с 40-50 милиона чувала през идното десетилетие. Това е повече от цялата реколта в Бразилия, която е най-големият производител и износител на кафе в света.

Заплахата от глобалното затопляне, както и ниските цени разубеждават земеделците да увеличат обемите. Това е потенциалният проблем, които производители, представители на властите и индустрията обсъждаха на Световния форум за кафето, който се проведе през октомври в Милано.

Светът е изправен пред дефицит в производството на кафе в размер от 3,5 милиона чувала през сезона 2015-2016 г. За това предупредиха още през август от швейцарското Volcafe.

Предната година имаше глобален недостиг от 6,4 милиона чувала. Последната реколта в Бразилия пострада от тежката суша през 2014 г., която доведе повишение от около 50% на фючърсите на сорта арабика в Ню Йорк. От началото на 2015 г. Цените паднаха с 27% с поевтиняването на бразилската валута спрямо долара, което пък направи износа от южноамериканската държава по-привлекателен.

Глобалното потребление на кафе ще се увеличи с една трета до 200 милиона чувала до 2030 г., прогнозира Михаел Нойман, председател на борда на фондация Hanns R. Neumann, свързана с германската компания Neumann Kaffee Gruppe, базирана в Хамбург.

„Тази година производството възлиза на 144 милиона чувала и може да се увеличи, за да се постигне баланс на пазара през 2030 г., стига по-малките земеделци да успеят да увеличат обемите дотогава“, каза Нойман по време на форума в Милано.

Глобалното затопляне застрашава около четвърт от производството на Бразилия, а земеделците в Никарагуа, Ел Салвадор и Мексико са изправени пред потенциални загуби, ако не са адаптират към новите условия, посочи проучване на Международния център за тропическо земеделие, публикувано през май. Районите на производство вероятно ще трябва да се преместят от Централна Америка към Азиатско-Тихоокеанския регион и Източна Африка, където културата може да се отглежда на по-високи места.

Сортът арабика, който се използва от редица търговци, е най-силно застрашен от растящите температури. Най-големият производител на арабика е Бразилия, а на робуста – Виетнам.

„Земеделците са готови на промени, за да се приспособят към високите температури“, казва Жан-Марк Дювозин, главен изпълнителен директор на Nespresso, собственост на Nestle SA.Компанията използва кафе от Южна Америка, Азия и Африка. „Често посещавам фермите и все повече от тях се намират високо в планината. Затоплянето има негативно влияние“, допълва Дювозин.

Източник: investor.bg